Sledujte nás:

Datum registrace: 22. 09. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

Bojovnice

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 23207
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

Bojovnice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

POMOCNÍK aneb Kolik co váží???

25. 01. 2012

Jelikož se zde neustále opakují dotazy na váhu potravin po uvaření, jaké množství surovin bylo potřeba na obalení nebo kolik váží rohlík....... rozhodla jsem se, že si vykoumané informace uložím do blogu, abych pokaždé nemusela složitě vážit a počítat. Pokud i vy máte něco vyzkoušeného, ráda to v blogu zveřejním. Třeba i vám tyto informace někdy pomůžou! Jen to prosím neberte nijak striktně, každý vaříme jinak, každý vybíráme jinak velký kus pečiva, ale někdy jsme bez váhy nebo chuti vážit a tak se přibližné informace hodí ;-)

Suché versus vařené (přepočítáno na 100g):

čočka  - 100g suchý stav, 180g po uvaření tj. váha se zvýšila 1.8x

pohanka - 100g suchý stav, 330g po uvaření tj. váha se zvýšila 3.3x

sojové maso - 100g suchý stav, 420g po uvaření a vymačkání tj. váha se zvýšila 4.2x

Trojobal (nešizený):

květák - na 100g použito - 6g mouky, 8g strouhanky a 21g vejce

Pečivo, přílohy:

kaiserka cereální  = v našem Albertu vždy 57g, jinde 50-75g

chléb vícezrnný lámankový 1 plátek = 32g

1 plátek toustového chleba = 21g

1 Active křehký plátek = 7g

Ostatní:

1 krabí tyčinka = 16g

1 lžička cukru (plná nezarovnaná) = 7g

1 kostička cukru = 5g

V plánu doplnit:

100g těstovin, rýže, plátek knedlíku houskového, bramborového, kuskus, plátek obyčejného chleba, kornspitz, kopeček zmrzliny, trojobal na smažený sýr či řízek.....atd....

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 04. 2014 22:28
To martin-hh: když vaříš pro rodinu a chceš si odebrat porci pro sebe. pak se to hodí, protože jinak bys vařil totéž na dvakrát... pečivo bych si ale vážila, tam bývají dost velké odchylky.
24. 04. 2014 21:23
Diky, je to výborný nápad.
24. 04. 2014 18:54
Nějak mi uniká proč vážit vařené obiloviny - luštěniny ? :-)
24. 04. 2014 17:04
já děkuji za toustový chléb :-)
02. 02. 2013 15:25
Super nápad...tohle mi vrtá hlavou neustále, hlavně děkuji za soju:)
02. 02. 2013 13:17
Moc pěkný a potřebný, já vážím neustále, zjistila jsem, že nemám představu, myslela jsem si např. že normální jablko je tak 100g... no možná je to i tím, že je mám na zahradě a nekupuju... taky mě překvapilo, jak vypadá 100g vařené rýže či těstovin, takže moje váha se teď usídlila hned vedle sporáku... Jinak pytlík vařené rýže má 300 g, 45 g suchých špaget panzani expres má po uvaření 100 g.
02. 02. 2013 13:11
super :-)
02. 02. 2013 12:33
dobrý :)
02. 02. 2013 12:25
Jééé, super tahák :) díky :)
02. 02. 2013 12:17
jen dotaz, mám si navažovat např. čočku v suchém stavu nebo uvařenou? Jinak moc díky za tahák :)
02. 02. 2013 11:22
moc díky! Děvčata, su nová, prosím, v tabulkách jsou potraviny uváděné v suchém nebo uvařeném množství?
03. 02. 2012 19:54
Tenhle blog je zkrátka super tahák :-) Jdu sem za dnešek už podruhé :-) Děkuju ;-)
25. 01. 2012 11:51
Tak ještě přidávám kuřecí vývar: 1,5 l vody, 388 g kuřecích stehen (masa pak bylo 172g), 95 g mrkve (2 velké), 31 g petržel (snažila jsem se vybrat průměrnou velikost), 90 g celer (cca 2 cm kolečko z velké bulvy), jeden masox = 13 g, špetka soli = 1 g. Je to sice hodně orientační, asi těžko sežene člověk 2x stejně velkou mrkev apod., ale tak třeba se to pro orientaci hodí.
24. 01. 2012 21:40
Tuhle webovku používám taky. Jinak dneska jsem si vařila pohankovou kaši, tak rovně naplněná lžíce cukru má cca 12 g.
24. 01. 2012 21:11
Já často používám tuto nápovědu pokud jde o lžíce a lžičky...
http://clanky.vareni.cz/odmerujeme-a-vazime-bez-vahy/
24. 01. 2012 21:03
Jéé..holky děkujů, oběd je zachráněn, nezemřu hlady...:))) což ovšem znamená, že na tu zkoušku z RAP budu muset zítra dojít :(
24. 01. 2012 20:50
mě vyšlo 20 g :-) tak si to rozlouskni sama
24. 01. 2012 20:39
teď jsem Ti to odvážila. vrchovatá plná PL syrové rýže má 19-20g. vrchovatá plná lžíce syrové hnědé čočky má 15g.
24. 01. 2012 20:09
Tak jsem ti to chtěla odvážit, ale nemám doma čočku...
24. 01. 2012 20:09
myslím syrové. Případně lžíce rýže. Dávám dohromady zítřejší jídelníček :)
24. 01. 2012 20:06
Skvělý nápad! Holky, prosím, kolik zhruba váží 1 polévková lžíce čočky?? Jsem v Ově bez váhy...
24. 01. 2012 20:03
Díky :-)))
24. 01. 2012 16:25
mně kaiseka z tesca vyšla 55g - skoro jak ten albert
24. 01. 2012 16:23
paráda, zrovna jsem minulý týden řešila, že čočka se znásobí 2-3x, to jsem zadala do kouče teda víc. a že ty hodnoty naskočily! no, lepší víc jak míň. U řízku 150g kuřete mi vyšlo 25g vejce, 5g mouky, tuším 25g strouhanky a 10g oleje- jsem zvědavá, co spočítáš Ty.
24. 01. 2012 13:49
ty jo parádní nápad a ulehčení, děkuji:)
24. 01. 2012 13:44
A co takhle vepřová kost? Jako co ji počítat? Zvažuju, že bych udělala bramboračku podle babiččina "receptu" - zůstala mi v mrazáku kost od veřpové pečeně, udělala bych z ní vývar a hodila do ní něco ze zeleniny.. ale jako co "účtovat" do kouče tu kost?
24. 01. 2012 13:44
:) mě to v té páře chutná víc, a když to mám bez másla má to i předpokládám menší kalorickou hodnotu ;)
24. 01. 2012 13:40
Jo tááák, tak to musím změnit, já vždy s vodou a kouskem másla.......
24. 01. 2012 13:39
já vařím kuskus v páře - proto moje zadaná hodnota 80g syrový = 200 g vařený je téměř bez vody..
24. 01. 2012 13:37
Ivetko, mám to tu jen pro případ že by nebyla váha po ruce, jinak vážím vždy! Takže váha vody navíc mě nemůže rozhodit :-)
Rýži doufám dodám, ale až o víkendu :-(
Katus :-))) já se teď naučila vařit si ve zvláštním hrnci, a nepřej si vidět toho nádobí :-( Jsme holt trochu pošuci, ale cooooo, když to funguje!
24. 01. 2012 13:34
Někdy si v té kuchyni připadám jako blázen :)) Manžel jen mávne rukou a jde dál. Všichni už jí a já ještě vážím :D
24. 01. 2012 13:02
tak už vím, kde mám nahlížet při zadání váhy. Díky moc! Ještě kdyby tak někdo měl tu rýži... včera jsem ji vařila, zapoměla zvážit.
24. 01. 2012 12:44
mě kuskus vyjde vždy jinak, podle toho, kolik vody do něj naliju.
24. 01. 2012 12:39
Jůůů díky holky, převedla jsem na 100g!
24. 01. 2012 12:29
kuskus 80 g syrový, 200 g vařený
26. 09. 2011 22:29
dnes jsem vařila sojové plátky, syrové 25g, po uvaření a vymačkání 105g
18. 09. 2011 23:14
Super, zkopíruju si to:) Jsem si odněkud stahovala něco podobného. Pár věcí se liší, ale pro přehled je to geniální.. To, co mám uložené, říká, že těstoviny se zvětší 1,4krát, a rýže loupaná 1krát..
18. 09. 2011 19:47
Ankoro nemůžeš,podle tebe jsem zapsala olej a to sedělo ;-) zbytek jsem ráno zadala odhadem a nedalo mi to.. já tenhle blog udělala abych si v něm mohla kdykoliv pohledat a nemusela dělat obštrukce s vážením. Je mi jasné že každý používá něco jiného, někdo dělá trojobal dvojitý, já jen chtěla "přibližně shrnout" co a jak! Pokaždé u sebe nemáme váhu a tak se to třeba někdy bude hodit.....
18. 09. 2011 19:44
super já jednou vážila i olej před smažením a po smažení nebyla to žádná hrůza
18. 09. 2011 19:41
Ty jsi tedy pilná:-)
18. 09. 2011 19:40
Za to vajce asi môžem ja, niekde som tu písala ten rozpis, čo používam ja, ale nedošlo mi, že väčšina používa na obaľovanie aj múku....
18. 09. 2011 19:40
Jani doplněno ;-)
18. 09. 2011 19:39
U nás sú deklarované kaiserky len 70g, ale väčšinou majú tak 65-67... No ale to je asi o tom, že cesto za surova má tých 70....
18. 09. 2011 19:38
Joj fakt jsem to vše vážila, nejdřív talířky, pak suroviny, pak jsem obalila a talířky zvážila znovu a odečetla, byla to fuška, a víte co mouku a strouhanka jsem odhadla správně, ale vejce jsem původně napsala polovinu!
18. 09. 2011 19:34
dobrýýý, kaiserka cereální - deklarovaná hmotnost 60g ... zkoušela jsem ji zvážit několikrát (je to moje oblíbené pečivo), měla od 50 do 75g :-)
18. 09. 2011 19:32
to jsi to fakt vážila?myslím ten trojobal?Klobouk dolů a díky za informace
18. 09. 2011 19:29
Si sa do toho riadne obula. Hlavne do toho karfiolu ;-) Ja nepoužívam na karfiol múku, len vajce a strúhanku, tak mám toho vajca len 10% váhy a strúhanky asi 5%, samozrejme záleží na veľkosti... (Ako vlastne vždy :oops)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři